فصل سوم اهداف تربیتی :👇🏻

۱_ مهمترین واژه های قرآن که وضعیت نهایی و اهداف را نشان میدهند؟

همچنین رابطه بین این کلمات و اهدافی که بیان میکنند چیست؟

پاسخ: مهم ترین واژه هایی که وضعیت های نهایی یا اهداف را نشان میدهند به شرح زیر هستند (کلمات دیگری نیز وجود دارد که چون قابل بازگشت به یکی از این واژه ها است از ذکر آنها خودداری می کنیم) :

رشد، طهارت ، حیات طیّبه ، هدایت ، عبادت ، عبادت ، تقوی ، قرب ، رضوان ، اقامه قسط ، فلاح ، تفکّر و تعقّل ، استقلال و عزّت جامعه ی اسلامی ، تعاون ، تزکیه و تهذیب و صحت ، قوّت و نظافت.

میان این کلمات و میان اهدافی که این کلمات بیان می کنند ، دو گونه ارتباط برقرار است : ارتباط طولی و ارتباط عرضی .

۲_ اهداف غایی و اهداف واسطی را تعریف کنید با ذکر مثال؟

پاسخ: اهدافی که درطول (وبالای) اهداف دیگر قرار می گیرند *اهداف غایی* و اهدافی که در عرض هم واقع می شوند *اهداف واسطی*.

هریک به شأن خاصی از شوؤن انسان ناظر است. لذا این موارد ، اهداف واسطی را نشان می دهند : صحّت ، قوّت و نظافت (شأن جسمی) ، تفکّر و تعقّل (شأن فکری) ، تزکیه و تهذیب (شأن اخلاقی) ، اقامه ی قسط (شأن اقتصادی) ، تعاون (شأن اجتماعی) ، استقلال و عزّت جامعه ی اسلامی (شأن سیاسی) .

اختصاص به شأن معینی ندارند، بلکه همه شوؤن آدمی را در پوشش خود می گیرند ، اهداف غایی محسوب میشوند : هدایت و رشد ، طهارت و حیات طیّبه ، تقوی ، قرب و رضوان و عبادت.

۳_ هدایت در ارتباط با انسان دارای چند مرحله است؟ توضیح دهید.

پاسخ: درارتباط با انسان ، هدایت در دو مرحله انجام میپذیرد. درنخستین مرحله، هدایت به معنای *نمودن* راه است. در این نوع هدایت ، شامل هدایت رسولان و هدایت فطری خواهد بود؛ زیرا هر دو ، *نمودن* راه انجام میپذیرد.

در نوع دیگر از هدایت، تنها *نمودن* راه درنظر نیست، بلکه پیمودن آن مطمح نظر است. هادی در این معنا، کسی نیست که راه را نشان دهد، بلکه کسی است که راه را برود و هدایت شونده را به دنبال خود ببرد (ایصال الی المطلوب).

۴_ هدایت به عنوان هدف غایی در قرآن معادل چه واژه ای است؟ در مقابل آن چه واژه ای قرار دارد؟

پاسخ: معادل واژه ی رشد است و مقابل آن غَیّ (گمراهی) است.

۵_ ............. و ............. دو وصف وجودی برای اشیا است که آن ها را از حیث آن که موجب رغبت انسان یا کراهت اون باشد، مورد توجه قرار میدهد؟

پاسخ: طهارت و نجاست

۶_ طهارت کبری چیست؟

پاسخ: اصل توحید

۷_ طهارت چه زمانی یک هدف غایی در تربیت اسلامی است؟

پاسخ: در اسلام اصل توحید، طهارت کبری معرفی شده و اگر کسی به خدا شرک بورزد ، طهارت وجودی خویش را از دست داده است. همچنین سایر معارف و مسائل اخلاقی و احکام ، طهارات محسوب میشوند و به هر میزان نسبت به آن ها التزام وجود داشته باشد ، طهارت بیشتری در انسان حاصل می شود. طهارت به این معنای وسیع که شامل اعتقادات و اخلاق و اعمال می شود ، یک هدف غایی در تربیت اسلامی است.


زهرا خاکی