سوالات فصل چهارم مبنای سوم
1.چگونه لایه ای زیرین درباطن انسان شکل میگیرد؟ اعمال ورفتارهاوافکاز ونیت ها درتاثیر وتاثر پیوسته ومستمر خود حاصلی به بار می آورند که به تدریج و اعماق درون نشست می کند و رفته رفته بارسوب بیشتر سخت میشود بدین گونه لایه ای زیرین درباطن انسان شکل میگیرد.
2.مقصوداز ((ریّن))چیست؟غشای مسلط وسرسخت است.
3.درایه ی((کلا بل ران علی قلوبهم ماکانوا یکسبون)) منظور از آنچه درپی کسب آن بودند چیست؟ هم افعال هم افکار ونیت ها است که همه از ویژگی پیوستگی واستمرار برخوردار بوده اند.
4.باظهور سختی چه شکل وطرحی درضمیرانسان پدیدارمیشود؟ توضیح دهید. شاکله_شاکله درعین حال که شکل است مشکّل هم هست یعنی به ظاهر و لایه ی رویین باطن شکل میدهد به عبارت دیگر رفتار، اداراک و احساس آدمی راقالب میزند.
5.قران درمورد مؤمنان وظالمان چه می فرماید؟ هریک برپایه ی شاکله ی خود عمل میکند.
6.زینت یابی چیست؟ از حد عملی صوری و خلق الساعه بالاتراست و با وضعیتی شخصیتی و نفسانی عمیقا مرتبط وهمسو است.
7.جمله (چیزی برای کسی زینت داده شده) به چه معناست؟ به آین معنا که اون وضعیتی یافته که آن چیز برای اوجلوه ی ویژه ای دارد و نسبت به چیزهای دیگر برای او برجسته تر ومشخص تر ونیز جذاب تر گردیده است.
8.اراسته و مزیّن دیدن درمورد چه کسانی صادق است؟ هم درمورد کسانی صادق است که شاکله ای منحط دارند وهم آنها که از شاکله ای متعالی برخوردارند.
9.کسانی که شاکله ای منحط دارند عمل زشت خود را چگونه میبینند؟ زیبا میبینند و به جای احساس ناراحتی، فرح وانبساط درخود می یابد.
10.کسانی که از شاکله ای متعالی برخوردارند اعمال خود را چگونه میبینند؟ آنها هم زیبایی میبینند واز اعمال مقابل آن احساس کراهت وشهامت میکنند.
11.اصل مداومت و محافظت برعمل ناظر به کدام خصیصه ای از انسان است؟ ظهور تدریجی شاکله
12.ویژگی های بارز شاکله را بنویسید؟استواری و پایداری، احاطه آن بر فکر، احساس، نیت و اراده و اعمال و رفتار آدمی.
13.مداومت و محافظت ناظر به چیست؟ مداومت ناظربه کمیت و محافظت ناظربه کیفیت عمل است.
14.چه عواملی درکنارهم تامین کننده تاثیر و تاثر مستمر ظاهزو باطن است؟ چرا؟ مداومت و محافظت. زیرا مداومت برعمل اعضا و جوارح بدن را پیوسته به کار میدارد و مراقبت هشیاری و توجه را نسبت به ضوابط ظاهری و باطنی فراهم می آورد.
15.چراهمراهی مداومت و محافظت سازنده ی عادات سطحی و خشک است و محافظت بدون مداومت اصلا سازنده نیست.
16.ارتباط با خدا از طریق نماز چه هنگامی انسان را استوار میکند؟ هنگامی که دو خصیصه مهم یهنی مداومت ومحافظت را دارا باشد.
17.روش های تربیتی را نام ببرید؟ فریضه سازی، محاسبه نفس
18.فریضه یعنی چه؟ یعنی حکمی که انجام آن واجب است و به هیچ وجه تعطیل بردارنیست.
19.فریضه سازی درتربیت تضمین کننده چیست؟ چرا؟ تضمین کننده محافظت و مداومت است زیرا فریضه امری است که به هرحال باید انجام پذیرد وانجام پذیرفتن آن بسته به فراهم آوردن شرایطی است که درمورد آن خواسته شده است.
20.الزامی بودن احکام به چه گونه است؟ به این گونه است که اگر فرد دستورالعمل معینی رادر موعد مقرر آن به انجام نرساند ضرورت و وجوب آن کاسته نمیشود بنابراین دروقت دیگر باید به عمل درآید.
21.محاسبه نفس چیست؟ عبارت از ارزیابی اعمال و نیت های پنهان درآن ها.
22.درمحاسبه خویش ملاک ها چیست؟ آن است که اعمال، مبتنی بر تقوا وانگیزه ی تقرب به خدا باشد. ملاک دیگر دوام عمل ونیل آن به غایت است.
23.درمحاسبه خویش چه اعمالی را میتوان به حساب آورد؟ اعمالی راکه پایان گرفته باشد نه اینکه آغاز شده باشد.
*فاطمه محمدطاهرپور
*یاسمن مزمونی