به نام یگانه خالق هستی

نقد مقاله ی جاهلیت تا جاهلیت 

بسمه تعالی 

وقتی سخن از نقد و بررسی یک متن به میان می آید در نظر اول ایراد گرفتن از یک کار یا اثر علمی است اما در واقع نقد نه ایراد گرفتن  ونه اشکال تراشی است بلکه علم ارزشیابی و سنجش است که میزان اعتبار علمی یه اثر را مشخص میکند.

ابتدا اولین موضوعی که به چشم می‌خورد  عنوان این متن است آیا موضوع این اثر موضوعیت دارد؟ آیا جامع و مانع است؟

آیا در عنوان متن با ابهام روبرو هستیم؟ از کدام جاهلیت صحبت می کند؟

و چه موضوعی یا بحثی از جاهلیت را‌میخواهد مورد سنجش قرار دهد؟

آیا جاهلیت پایان نیافته است ؟

 در موضوع مقاله ابهامی وجود دارد که خواننده را تشویق می کند که برای رفع سوالات و ابهامات خود به ادامه مطالعه مقاله بپردازد.

موضوع دیگری که مورد توجه قرار می گیرد این است که منظور این اثر با چه کسانی است ؟و چه طیفی از خوانندگان را در بر می گیرد؟ایا این مقاله مورده استفاده ی افراد خاصی از جامعه است ؟

  می‌توانیم پاسخ دهیم که این پژوهش تقریباً تمام عموم مردم را در بر می گیرد زیرا تمام مقایسه ها و یا آمارهای کمی و کیفی که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است است از منابع قابل قبولی که تقریبا عموم مردم مورد پزیرش است  مانند قرآن کریم سخنان ائمه اطهار و یا جامعه شناسان خبره در امر تحقیق و پژوهش به دست آورده شده است.

موضوع بعدی که مورد بررسی قرار می گیرد این است که در مقاله با قرار دادن آمارها و مقایسه هایی که با استفاده از کلماتی موثر باعث ایجاد فضایی می‌شود که مخاطب در فهم عمیق و درست و جاهلیت کمک شایانی می‌کند.

و نکته دیگری که در این متن به چشم می خورد استفاده هدفمند از واژه ها در این مطلب بوده که اصل تطابق را ناخودآگاه در ذهن مخاطب ایجاد می کند به عنوان مثال استفاده از کلمه آقازاده در جمله ی( به دنبال آن معاویه سلطنت را موروثی کرد و آقازاده نالایق خویش را به صدر نشاند)

باعث ایجاد یک تشابه هوشمندانه می شود و این مفهوم را به ذهن خواننده متبادر می کند که گویا هنوز هم در جاهلیت و سر می بریم اما جاهلیتی با رنگ و بوی مدرنیته


شبنم خنجرپور